Een bijzondere manier van afscheid nemen

 

Steeds vaker wordt er gekozen voor een thuisopbaring of een opbaring in het verzorgingstehuis. Het is fijn om bij je dierbare te zijn wanneer je daar behoefte aan hebt. De opbaring geschiedt dan op een koelplaat. Dit gaat meestal goed maar vaak zien we ook dat het lastig is om het lichaam op deze manier in een goede conditie te houden, vooral de omgevingstemperatuur en bacteriën hebben een negatieve invloed op het lichaam van de overledenen. Een lichte balseming biedt hier een goed alternatief. Het lichaam wordt van binnenuit behandeld waardoor de groei van de bacteriën tijdelijk wordt afgeremd. Temperatuur heeft nu geen invloed meer op het ontbindingsproces. De behandeling kan ter plaatse worden uitgevoerd, behalve wanneer er obductie of donatie heeft plaatsgevonden, dan zal de behandeling in een verzorgingsruimte van bijvoorbeeld een uitvaartcentrum plaats moeten vinden. Het licht balsemen van een overledene is een nieuwe discipline binnen de uitvaartbranche. Het is een specialistische invasieve behandeling die alleen mag worden uitgevoerd door gediplomeerde thanatopracteurs. Het is in Nederland nog niet overal zo bekend. De provincie Brabant loopt hierin duidelijk voorop. Lichte balseming wordt ook al jaren in alle ons omringende landen met succes toegepast. Als een balseming goed verloopt zal het ontbindingsproces tijdelijk stil worden gelegd, Hierdoor komt er geen lichaamsvocht en – geur vrij. Dit maakt het een zeer hygiënische manier van opbaren. Om alleen díe reden al wordt in sommige landen lichte balseming toegepast.

Het verschil tussen een balseming en lichte balseming

In Nederland is het balsemen van overledenen alleen bij uitzondering toegestaan. Dit in tegenstelling tot lichte balseming (thanatopraxie).

Balsemen is in Nederland alleen toegestaan voor leden van het Koninklijk Huis, overledenen die naar het buitenland worden overgebracht, repatriëring en voor overledenen die hun lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap. Ook kan de minister van Volksgezondheid toestemming geven om een overledene te balsemen. In de afgelopen decennia zijn dergelijke verloven bijvoorbeeld afgegeven voor vooraanstaande geestelijken zoals katholieke bisschoppen en de bisschop van de Syrisch Orthodoxe kerk.

Bij balseming gaat het vaak om conservering voor een langere termijn, er wordt gebruik gemaakt van een hoger percentage formaline terwijl bij lichte balseming het bestanddeel formaline heel gering (0.5%) is, deze beoogt slechts een uitstel van de intreding van de ontbindingsverschijnselen voor maximaal tien dagen. De behandelmethode is hetzelfde.